Digitale pasfoto’s voor de kwalificatiekaart

Wat is de kwalificatiekaart?

De kwalificatiekaart is een bewijs dat een beroepschauffeur (bus of vrachtwagen) vakbekwaam is. In de volksmond ook wel bekend als de code 95.

Werk je beroepsmatig op een bus of vrachtwagen dan moet er een geldige code 95 aanwezig zijn. Voor personen die in Nederland wonen en werken wordt deze code 95 op het Nederlandse rijbewijs bijgeschreven. Deze vind je terug op de achterzijde van het Nederlandse rijbewijs.

Echter, er is ook een groep chauffeurs die in Nederland werken, maar niet in Nederland wonen. Denk aan de Duitse vrachtwagenchauffeur die voor een Nederlandse werkgever werkzaam is. De chauffeur heeft een Duits rijbewijs en volgt in Nederland zijn vakbekwaamheidsuren. Deze vakbekwaamheidsuren kan de chauffeur niet laten bijschrijven op zijn Duitse rijbewijs. In deze gevallen geeft het RDW een kwalificatiekaart af.

Digitale Pasfoto en handtekening

Voor het afgeven van de kwalificatiekaart moet er een digitale pasfoto worden gemaakt. Deze moet voldoen aan de fotomatrix 2020. Hiervoor komt de (buitenlandse) beroepschauffeur bij de pasfotomaker om de foto te laten maken. Daarbij plaats hij ook een handtekening. Deze foto en handtekening worden gepersonaliseerd op het fysieke pasje, de kwalificatiekaart. Naast de foto en handtekening wordt deze ook voorzien van personalia en voor welke categorieën, C (vrachtwagen) en/of D (bus), men vakbekwaam is.

Nadat de foto is gemaakt en de handtekening is geplaatst, ontvangt de beroepschauffeur een SMS en/of e-mail van de RDW met een unieke code. Deze code heeft de beroepschauffeur nodig om de aanvraag in te kunnen dienen bij de RDW.

Vervolgproces

Nadat de digitale pasfoto en handtekening is gemaakt/gezet, moet de chauffeur via de website van de RDW een aanvraag indienen. Dit geschiedt via een webformulier die ingevuld moet worden, en hierbij wordt een kopie van het buitenlandse rijbewijs en een kopie van een ID bewijs geüpload. Zodra de aanvraag is goedgekeurd kan de gepersonaliseerde kwalificatiekaart bij een RDW Keuringstation, of RDW-balie worden opgehaald.